Geplaatst op

Kwart minder kans op dementie door olijfolie..

Op 26 juli 2023 verscheen zowel op scientias.nl als margriet.nl een artikel over olijfolie en de kans op dementie.
Uit een onderzoek met 90.000 Amerikanen bleek dat olijfolie gebruiken de kans op overlijden door dementie met ongeveer 25% kan verminderen.
Olijfolie staat al lang bekend als gezond en past in de ‘Schijf van vijf’ van het voedingscentrum.
Maar is het logisch dat één voedingsmiddel zo’n enorm effect heeft? Laten we eens beter naar het onderzoek kijken.Olijfolie

Het onderzoek keek naar het gebruik van verschillende soorten olijfolie en de kans op overlijden aan dementie. Ze vonden een kwart minder kans, dat is een enorm effect. Is hier een verklaring voor?  Allereerst werd niet gekeken naar het ontstaan van dementie, maar alleen naar overlijden aan dementie. Dat werd niet vastgesteld door de onderzoekers zelf, maar door de eigen (huis)arts. Dit wordt vaak gezien als een onbetrouwbare methode. Zo zal de ene arts een longontsteking als doodsoorzaak opgeven en een ander dementie de schuld geven van de verminderde weerstand tegen een longontsteking. 

Bevolkingsonderzoek  
Belangrijker is dat het gaat om bevolkingsonderzoek. Dat betekent dat ze gegevens verzamelden van veel mensen, maar je nooit betrouwbaar een oorzaak-gevolg relatie kunt aantonen. Olijfolie staat al lange tijd bekend als gezond, waardoor mensen die op hun gezondheid letten olijfolie gebruiken. Deze mensen hebben vaak ook andere gezonde gewoontes, zoals veel bewegen en niet roken. Het kan dus zijn dat het effect niet alleen door de olijfolie komt, maar ook door andere gezonde gewoontes.  

Lees verder op Alzheimer Ned.

(Bron: Alzheimer Nederland)